in Produktivitet

Gør din succes til en vane

Dette er 2. indlæg i min serie om produktivitet

Hvordan går det med at sætte dig et SMART mål? Hvis du ikke har nogen anelse om, hvad jeg snakker om, er du undskyldt. Min blog er stadig lille og ganske ukendt. Bevares. Men det bør ikke afholde dig fra lige at hoppe tilbage og bruge et par minutter på at læse forrige indlæg. Bare rolig, jeg venter på dig lige her…

⌛️

Er du med på SMART jargonen? Super – let’s get going.

Indlæggene gør dig klogere på:
  1. Gør dit mål SMART – 28. august
  2. Gør din succes til en vane – 10. september
  3. Hvad laver du, når du arbejder? Arbejd, når du arbejder – 24. september
  4. Få det ned på papir – 8. oktober
  5. Pip for din egen skyld – ?

2. Gør din succes til en vane

Vaner har været et varmt emne inden for selvhjælps-genren de seneste par år. Og det bør du ikke kimse af. Vaner er nemlig lette at skabe og djævelens svære at komme af med. Ligesom babyer. Ej — over stregen! Sådan en ulden humor, fører vi ikke her på bloggen. Stop med at grin’.

Først får du indsigt i, hvad en vane er og hvordan den kan hjælpe dig med at nå dit mål. Dernæst får du et værktøj til at skabe dig en ny, godartet vane og holde dig til ilden. Ja, godartet. Vaner kommer nemlig i flere afskygninger.

Destruktive vaner

Uden at pege fingre (af frygt for at blive bidt), er der eksempelvis dem, der bider negle. De ulyksalige væsener har fået sig en destruktiv vane – eller måske ligefrem en afhængighed. Og den betragtes ikke som værende den lækreste snack i sociale sammenhænge.

Måske relaterer du dig mere til en Netflix-aften på sofaen; veludstyret med en pose Matador Mix og en lille fedte-delle i buksekanten. Sådan er mange danskeres after-work rutine — og det behøver ikke være en destruktiv vane. Men hvis du i sandhedens time gør det, fordi du ikke kan lade vær’, så får det en destruktiv klang. Det er det samme som neglebideri, selvom Matador-snacken er en anelse lækrere. Sorry 😬

Jeg vil ikke komme mere ind på destruktive vaner her på bloggen. Men du skal vide, at vi allesammen har dem – og at de kan overkommes. Vi fortsætter til den sjovere del.

Konstruktive vaner

Hvad Superman er til Lex Luthor, er konstruktive vaner til de destruktive. Og det er dem, du nu får fokus på. Forestil dig at arbejdet for at nå dit SMART mål sker lige så “automatisk”, som det er for mange at smide sig sofaen og åbne en Matador Mix. Det kunne sgu være rart. Og det er muligt. For det er dét, vaner kan.

”An enormous portion of cognitive activity is non-conscious, figuratively speaking, it could be 99 percent; we probably will never know precisely how much is outside awareness.” – Dr. Emmanuel Donchin, director of the Laboratory for Cognitive Psychophysiology at the University of Illinois

Se dine vaner som dit eget personlige autopilot-program, der udfører en række rutiner for dig. Rutinerne er ubevidste og ganske hyppige. Kunsten er nu – fuldstændig ligesom med en computer – at programmere dig selv til de rette rutiner. De konstruktive vaner.

Jeg vil indrømme, at det er sværere at skabe dig en ny konstruktiv vane, end det er at få en destruktiv en af slagsen. Men det er også en zilliard gange mere belønnende. Og du ved, at jeg har ret. Den 3. vingummi fra posen smager jo ikke engang godt. Den er no match oppe i mod følelsen af endelig at lancere din første app – eller at få den første kunde efter 152 forgæves kolde salgsopkald på telefonen.

Kognitionspyskologi 101

Lad os grave et spadestik dybere i vores forståelse af en vane. Den måde vores hjerner gennem livet bliver struktereret af vores valg og handlinger på, minder på mange måder om det, vi foretager os, når vi programmerer. Så hold fast i bordkanten og spids ørerne:

Din hjerne har et netværk af neuroner, der blandt andet bruges til informationsbehandling. Dit eget lille intranet. Hvis du forestiller dig, at en neuron er et træ, så er stammen cellekroppen, grenene dendritter og rødderne axon-terminaler.

Dine neuroner indgår forbindelser med hinanden ved at “parre” den ene neurons dendritter med den andens axonterminaler. Et sådant par kaldes en synapse. Jo flere synapser, jo stærkere er forbindelsen. Én synapse er en gammeldags telefonstik-opkobling. Mange bindinger er en lynhurtig fiberforbindelse. You get the idea.

Spis med kniv og gaffel

Nu bliver det jordnært igen. Lad os hoppe tilbage til din barndom, hvor du skulle lære at spise med kniv og gaffel. Selvom du ikke helt kan sætte ord på, synes du, at hånd-til-mad-til-mund-metoden virker super effektiv. Da du ikke har brugt kniv og gaffel før, har du (simplificeret) ingen synapser mellem et bestemt sæt “kniv og gaffel”-neuroner. Du kan hverken ramme din mad eller din mund med dette nye metal-fremmedlegeme.

“Kniv og gaffel”-teknikken kræver al din koncentration. Men du opdager heldigvis, at for hver gang du besværer dig med at spise med kniv og gaffel, ender der mere mad i din mund og mindre på din hagesmæk. You got this. Årsagen til din forbedring er, at du for hver repetition danner flere dendritter og axonterminal-bindinger mellem dine “kniv og gaffel”-neuroner. Du har dannet flere synapser.

Med tiden er synapserne mellem dine neuroner så solide, at teknikken sidder på rygraden. Hvis du tager på restaurant i dag og kigger rundt, vil du se, at alle bruger kniv og gaffel, som var det, det mest naturlige. De er på autopilot og kan endda instagramme #foodporn og føre en nogenlunde samtale samtidig. Hvis du vil udfordre dig selv med en ny neuronforbindelse, kan du prøve at spise en risret med pinde. Not easy.

Din hjerne er smart. Den husker kun det, den skal bruge – og glemmer resten. Så hvis du ikke længere “plejer” synapserne mellem et givent sæt neuroner, vil de stille og roligt forsvinde igen. Bare rolig, du glemmer ikke at spise med kniv og gaffel. Men det er vigtigt, at du forstår, at en vane er et sæt velplejede synapser. Din fremgang med dit SMART mål, vil kun blive en vane, hvis du gentager dine rutiner ofte og over en længere tidsperiode. Ha’ dine synapser in mente.

Trigger : Den manglende ingrediens

Nu ved du, hvad der foregår i din hjerne, når du sætter dig for at lære noget nyt. For at det kan blive en vane, mangler du en ingrediens. Du mangler en trigger.

Ligesom nervøsitet eller dyb koncentration er en trigger for neglerbidderi, en lang arbejdsdag er en trigger for Matador Mix-spisning og at vaske hænder følger et toiletbesøg, skal du finde en trigger til din kommende vane.

Du skal koble din rutine på noget, du gør i forvejen. Hvis dit mål er at kunne tage 100 armstræk, så kan du sætte dig for at tage 10 armstræk for hver gang, du besøger toilettet. Det sker et par gange dagligt. Så kan du altid hæve antallet løbende. Men du skal ikke “tage dig sammen” til at gøre det på samme måde, som hvis du ikke havde toiletbesøget som trigger.

Hvis du vil lære at programmere (læs Sådan bliver du Webudvikler i 2017), kan du sætte dig for at dedikere tid til det straks efter din morgenmad eller når du kommer hjem fra arbejde. Du ved… inden du får sat dig i sofaen. Gerne nogenlunde samme tidspunkt på dagen og i samme varighed. Lav en aftale med dig selv og sæt det ind i din kalender.

Reinforcement : Hold dig selv til ilden

Det er nemt at gøre noget én gang. To gange er også fint. Men når “det nye og spændende” glimmer aftager sig, rammer hverdagen dig som en våd sok i ansigtet. Så for at forberede dig på det, får du her et værktøj til at holde dig til ilden. Det er ganske simpelt og bygger på vores viden fra de forrige afsnit.

Sådan gør du:
  1. Find et stykke papir og blyant frem
  2. Læg papiret horisontalt og skriv dit SMART mål som titel øverst
  3. Lav et kalender-gitter med ti rækker og syv kolonner
  4. Vend papiret om og skriv hvorfor du gerne vil opnå målet

Så langt, så godt. Dit mål er at udføre din nye vane hver dag i 63 på hinanden følgende dage. Alle mennesker og vaner er forskellige, så der er intet “rigtigt” tal. Men går du efter 63 dage, er du på rette vej.

For hver dag sætter du et stort, fedt kryds i kalenderen. Og der er kun én regel. Der skal være et kryds i alle firkanter. Ingen af os er perfekte, så hvis du bryder den ubrydelige regel, er der en endnu vigtigere regel: En tom firkant skal altid følges af en afkrydset firkant. Very imporant.

Hvis du undervejs bliver i tvivl om, hvorfor dælen du byder dig selv dette ugudelige besvær fremfor at åbne en pose Matador Mix, kan du vende papiret og finde svaret der.

Du vil opleve, at for hvert kryds du har, bliver det sværere for dig at bryde streaken. Det giver dig også en lille sejrs-følelse for hver dag, du sætter et kryds. Det er to vigtige elementer. Når du kombinerer værktøjet med en trigger, giver du dig selv et glimrende fundament for at gøre din succes til en vane. Om det så er at programmere 3 timer om dagen, stå på hænder eller lære at lave mad; det er op til dig 🙂

Hvad med min weekend?

Jeg vil anbefale at fortsætte i weekenden også. Din hjerne forstår ikke helt forskellen på hverdag og weekend alligevel, så du gør det sværere for dig selv ved at holde pause. Men det er naturligvis ikke et krav. Gør det realistisk for dig selv og hold dig til planen.

Send mig gerne et billede af din kalender med krydser og fortæl lidt om din vane. Jeg læser alle mails. Min mail er hej@olivercurting.dk 💌

To be continued…

Besøg mig igen til næste indlæg søndag d. 24. september. Her vil du opdage, hvordan du kan få mere ud af hvert kryds i din nye kalender. Vi ses! ☀️

NYT: Nu kan du få nye indlæg fra mig direkte i din indbakke. Skriv din mail i formularen ude i siden på computer eller i bunden på mobil. Jeg passer på den, som var det min egen. På spejderære! ✊