in Produktivitet

Nå dine mål med 5 simple værktøjer

Sådan kommer du i mål – hver gang

I forrige indlæg fik du et indblik i, hvordan du bliver webudvikler i 2017. Jeres modtagelse var overvældende og kom lidt bag på mig. Det gør mig glad at vide, at I kan bruge mine erfaringer til noget – og at der er så mange af jer, der interesserer jer for håndværket. Bliv endelig ved med at komme med feedback. Den er jeg taknemmelig for! 😌

Før vi dykker mere ned i programmering, vil jeg i de næste par indlæg give dig nogle værktøjer til at gøre din læring mere effektiv. Ikke på den der “hoppe over, hvor gærdet er lavest”-agtige måde. Men mere på den der “tag dog hurtig-skoene på, hvis du alligevel skal ud at løbe”-agtige måde.

Måske er en eller flere af metoderne blot en genopfriskning for dig. Det kan være lige så nyttigt for dig som ny viden. For metoderne ér ganske simple. Og oftest er de simpleste ting, dem der virker.

Hvis du er Svend Brinkmann fan, kan du godt springe de næste par indlæg let og elefant over. For nu skal det handle om selvhjælp og at tage ja-hatten på.

Indlæggene gør dig klogere på:
 1. Gør dit mål SMART – 28. august
 2. Gør din succes til en vane – 10. september
 3. Hvad laver du, når du arbejder? Arbejd, når du arbejder – 24. september
 4. Få det ned på papir – 8. oktober
 5. Pip for din egen skyld – ?

Jo jo. Stol på mig. Det kommer til at give fin mening.

1. Gør dit mål SMART

SMART er en metode, du kan bruge, når du sætter dig nye mål. Den har til formål at gøre dig mere afklaret med dit mål, hvordan du når det og om det overhovedet er værd at sætte dig for.

Den tid du bruger på at sætte dig et SMART mål, får du tifold tilbage i det lange løb. Ligesom du sover bedre i nyvasket sengetøj, men det sgu da altid er lidt af et dræn at skulle vaske det og rede op. Eller er det bare mig? Anyways, SMART er et akronym, der står for:

 • Specifikt – hvad vil du helt præcist opnå?
 • Målbart – hvornår er du i mål?
 • Attraktivt – hvorfor vil du gerne opnå målet?
 • Realistisk – hvor opnåeligt er målet for dig?
 • Tidsbestemt – hvornår er din deadline?

I vores kontekst er målet at lære at programmere. Men du kan naturligvis også bruge metoden til at lære om aktiehandel og at spille triangel. Lad os starte fra en ende af.

Specifikt

Det er vigtigt, at du gør det soleklart, hvad du gerne vil opnå. Jo mere specifikt du kan gøre det, jo bedre. Du får to eksempler. Vurder selv:

 • Jeg vil lære at programmere
 • Jeg vil gennemføre pensummet hos The Odin Project og blive ansat som udvikler med en startløn på +30.000 kroner i 2018

Hvis du er rigtig sej, kan du også proppe en given arbejdsplads ind i ligningen. Vil du arbejde hos Google? Stærkt. Gør det som en del af dit mål. Og ret så lige det årstal lidt til, ikk? 😎

Jeg vil være ærlig over for dig. Det er dæleme svært at komme ind hos Google. Men hvis du sigter mod stjernerne, så rammer du da i det mindste månen. Og det er da heller ikke så slemt. Måske lidt ensomt. Men du ved, hvad jeg mener — og så lader vi den ligge der.

I øvrigt er jeg ikke affilieret med The Odin Project på nogen måde. Jeg synes bare, at det en knaldgod læringsplatform jævnfør mit tidligere indlæg.

Skriv dit mål ned på en post-it note og sæt den et sted, hvor du ser den hver dag. Det kunne for eksempel være på dit køleskab eller på indersiden af dit toiletbræt.

Målbart

Du skal vide, hvor målstregen er. Hvis vi havde valgt den første målsætning fra før, hvornår er du så reelt i mål? Hvornår har du lært at programmere? Med mottoer som “livslang læring”, kan du godt have lidt af en løbetur foran dig.

Sæt et eller flere kriterier op, som du kan sætte flueben ved undervejs. Lad os for nemhedens skyld sige, at du gerne vil bestå pensummet hos The Odin Project. Det kan du tage og føle på. Du ved, hvor langt du har igen og hvornår du er færdig ✅

Attraktivt

Det skal være attraktivt for dig at komme i mål. Glem hvad alle andre vil. Ha’ respekt for din egen tid og gå kun i gang med projekter, som du vil gå hele vejen med. Når de usjove dage så slår til – og det vil de – så ved du, hvorfor det er meningfyldt for dig at fortsætte jagten efter det forbandede, manglende } tegn, der får hele din kode til at crashe 😈

Ikke alle mål er lige attraktive i sig selv. I stedet kan dit mål være et middel til at nå et højere mål. Og det er helt okay. Det skal du bare gøre klart fra start af. Det kunne for eksempel være, at du finder programmering en anelse kedeligt (wait what?!). Til gengæld er du vild i varmen efter at gøre en realitet ud af den idé, du har til en app. Så er det naturligvis udviklingen af din app, du skal have for øje.

Realistisk

Hvis du er overambitiøs i din målsætning, risikerer du at gå kold undervejs. Det er der ingen, der er tjent med. Så sørg for, at dit mål er realistisk og at du har de resurser, der skal til, inden du går i gang. Med de dejligt mange læringsresurser inden for programmering, kan den del næppe være en begrænsning. Der kan dog være andre begrænsninger, der gør det urealistisk for dig alligevel. For eksempel kræver resurserne ofte, at du forstår engelsk. Så hvis det er en udfordring for dig, bør du starte med at lære engelsk und so weiter.

Tidsbestemt

Jeg vil vædde min hat på, at du arbejder bedre, når du har en deadline. Det kan sagtens være, at du under din uddannelse til tider strukturede din tid lidt uhensigtsmæssigt. Bevares. Så snuppede du da bare et par all-nighters og fik skudt afleveringen afsted i sidste øjeblik, alligevel. Men ville du have lavet den, hvis der slet ikke havde været en deadline i første omgang? Måske. Måske ikke.

Uanset hvad, skal din succes med dit mål ikke afhænge af et “måske”. Så giv dig selv en tidshorisont. Meget gerne både overordnet og på dag-til-dag basis. Lad os sige, at du vil bestå pensummet hos The Odin Project på 12 måneder. Pensummet dækker cirka 1.000 timers studietid. Det giver dig 1.000 timer / 365 dage = 2.7 timers studietid hver dag. Genovervej om det stadig er realistisk for dig og juster så det passer.

SMART konklusion

Når du er kommet igennem hvert bogstav i SMART, har du sat dig et gennemtænkt mål. Jeg ved godt, at det kan virke lidt fjollet at skrive dit mål ned og sætte det et sted i hjemmet. Men jeg opfordrer dig til at gøre det alligevel. Det minder din hjerne om dit mål flere gange dagligt. Og dét virker. Vi skal alligevel også bruge det i næste del af indlægget. Så du har ingen undskyldning! 😜

To be continued…

Kom tilbage søndag d. 10. september. Så har jeg næste punkt i indlægget klart til dig. Det skal du glæde dig til. Vi ses! ☀️

EDIT: Læs næste indlæg her: Gør din succes til en vane

NYT: Nu kan du få nye indlæg fra mig direkte i din indbakke. Skriv din mail i formularen ude i siden på computer eller i bunden på mobil. Jeg passer på den, som var det min egen. På spejderære! ✊