in Programmering

3 gode grunde til at lære at programmere

Og min lille hemmelighed

Dobbelt indlæg

På linje med madprogrammer på TV, har jeg snydt lidt. Ikke meget. Men nok til, at du fortjener at få et indblik i, hvad der motiverer mig til at lære at programmere – og hvor langt jeg er nået i min udvikling. Historien starter i januar 2015 og er kogt ned til tre gode grunde til, at du bør lære at programmere:

  1. Bæredygtig karrierevej
  2. Adgang for alle – til fordel for alle
  3. Fleksibel levevej

1. Bæredygtig karrierevej

Måske tænker du, “Jeg har ingen uddannelse i Computer Science og jeg hyperventillerer, når computeren gør noget, jeg ikke har bedt den om!”. Ingen grund til panik. Det bruger vi til din fordel. Fortsæt med at læse.

Når du vælger ny karrierevej, er der en række gode must– og nice-to-haves:

  1. Den er relevant for de næste 15+ år
  2. Efterspørgslen efter folk med dine kompetencer er højere end udbuddet
  3. Du kan være en succes og samtidig gå hjem kl. 16.00
  4. Lønnen er høj, uanset din tid i branchen
  5. Du kan arbejde som både funktionær og selvstændig
  6. Du kan have det sjovt

Ud fra min erfaring, opfylder programmering alle punkterne. Både store virksomheder og start-ups er på evig udkig efter dygtige programmører. Virksomheder, hvis primære produkt er software, fylder en stadigt større del af arbejdsmarkedet. Der har aldrig været mere brug for dig, der kan programmere, end der er lige nu.

Omvendt forholder det sig med ham her.

Mød Tim. Han er mega-træt af sit sekretærjob og har længe leget med tanken om et karriereskifte. Men selvom Tim er aktiv på Linkedin …

… er der ingen headhuntere i sigte. Tim er, kort sagt, ikke eftertragtet på arbejdsmarkedet!

Mens du tænker over, hvordan Tims historie alligevel kan ende godt, får du en lille anekdote fra mit liv.

Fra lønmodtager til selvstændig

De sidste to år har jeg levet af at udvikle hjemmesider. Kan du holde på en hemmelighed? — Glimrende! — så hør her: Da jeg startede ud som selvstændig og stiftede hejverden i januar 2015, var jeg helt grøn. På trods af mine sparsomme programmerings-kompetencer, lykkedes det mig alligevel at få kunder. Og ved hjælp af intuition og google-søgninger, formåede jeg (i 9/10 tilfælde) at levere det aftalte. Sommetider endda lidt til.

Når du leverer mere end det forventede, bliver dine kunder glade. Når du gør dine kunder glade, kommer de igen. Og når de kommer igen, bliver du typisk udfordret til at levere en lidt mere kompliceret løsning end sidst. På den måde, tjener du penge på at lære. Fantastisk!

Siden jeg startede som selvstændig, er det lige præcis det, jeg har gjort: Jeg har tjent penge på at lære. Jeg vil hjælpe dig med at gøre det samme, hvis det er det, du vil 😌

Too long, didn’t read:  Lær lige præcis nok til at lande dit første udvikler-job – eller din første kunde. Få derefter løn for at lære mere. Jeg gjorde det. Du kan også.

2. Adgang for alle – til fordel for alle

Karrierevejen som programmør er tiltrækkende. Men hvad hjælper det, hvis du ikke har en relevant uddannelse på CV’et? Måske mere end du tror. Selvom der er behov for flere programmører i Danmark, tyder det på, at vi har lige så meget (hvis ikke mere) brug for allerede-specialiserede fagfolk, der også kan programmere. Der er forskel. I 2016 var der ca. 3.000 ubesatte udvikler-stillinger. I 2017 forventes antallet at være fordoblet. Og i 2030 lyder tallet på 19.000 ifølge Erhvervsstyrelsen.

Stillingerne kan ikke bare besættes med østlig arbejdskraft. Det skyldes flere ting. En af de simple kunne være en mangel på forståelse. Jeg er overbevist om, at elendigheden af f.eks. vores digitale skattesystem skyldes, at en ekspert i skat og en programmør blev sat i samme rum – og slet ikke talte samme “sprog”. Blot et af mange uheldige eksempler.

Når du skal lære at programmere, er det naturligvis en fordel, at du allerede er skrap til at betjene en computer. Men det er også en fordel, hvis dine evner befinder sig inden for et andet fagområde, hvor IT er sekundært. Vi har brug for læger, tømrere, filosoffer, iværksættere, økonomer, you name it, der kan programmere.

Alle fagfolk – inklusive dig og uanset din branche – kan nyde gavn af at lære at programmere. Primært, fordi du forstår dit fag på en måde, som en udefrakommende har svært ved at sætte sig ind i. Sekundært, fordi du bliver bevidst kompetent til at programmere. Det betyder, at du forstår, at selvom du nu forstår at kode, så gør dine medmennesker det ikke nødvendigvis. Rustet med en bedre forståelse, vil du kunne overkomme forståelsesbarrieren fra skatte-eksemplet fra tidligere – og skabe et bedre resultat. Bingo! Yatzy! Fire på stribe!

I forrige indlæg beskrev jeg, hvordan du kan få job som programmør ved selvstudie. Ganske gratis. Hvis du ikke har læst den, kan du læse den her. Det gjorde Tim.

Sideløbende med sit arbejde som sekretær, har han lært at programmere. Han opdaterer nu sin Linkedin profil med sine nye evner …

… og med ét ligger headhunterne på lur.

Så endte Tims historie altså alligevel godt. Se, hvor han smiler!

Du behøver ingen uddannelse

Jeg har ikke en uddannelse. Og det er ikke min opfattelse, at det har været en flaskehals i min karriere. Som selvstændig webudvikler, er jeg meget sjældent blevet spurgt ind til min (manglende) uddannelse. Mine potentielle kunder går derimod meget op i mine tidligere projekter, samt hvad mine nuværende kunder siger om mig.

Branchen har sin egen udgave af Linkedin, kaldet GitHub, der bliver brugt af stort set alle udviklere. Af samme årsag bliver platformen også brugt i forbindelse med rekruttering af nye programmører. Det vil jeg komme ind på i et andet indlæg. For nu, skal du tage med dig, at du kan gøre karriere som programmør, hvis du vil. Uanset, om du har eller ikke har en uddannelse. Uanset, om du er 15 eller 50 år. Den største udfordring er din vedholdenhed. Hvis du vil, kan du 💪

3. Fleksibel levevej

Vi har slået fast, at der er efterspørgsel på programmører. Når du lægger det sammen med, at dit arbejde er digitalt, får du endnu en fordel: Friheden til at vælge, hvor du vil arbejde fra. Bevares; der er stadig er mange virksomheder, der holder fast i en normal arbejdsdag, hvor du møder ind fra 08-16:00. Men når det er sagt, er branchen frontløber for remote jobs. Stillinger, hvor du selv bestemmer, hvor du vil arbejde fra. Det er ikke unormalt at møde teams, hvor udviklerne er spredt ud over flere lande. For at kompensere for den fysiske tilstedeværelse, bliver videosamtaler og skærmdelinger flittigt brugt.

Der er både fordele og ulemper ved ikke at møde fysisk ind på et kontor med kolleger. Uanset om det er noget for dig eller ej, så er det en taknemmelig frihed at have med sig.

Digital nomade-kultur

Det sidste halve år har jeg boet i New York, og før det boede jeg Wien. Det har netop været muligt at flytte sådan rundt, fordi programmeringsarbejde er så fleksibelt – og mine kunder tillader det. Hvis du har et ønske om både at være selvstændig OG rejse verden rundt, er det ideelt at være udvikler. Programmering (og online markedsføring) har virkelig sat skub i den digitale nomade-kultur, som kendetegner den mobile, digitale arbejdskraft. Det eneste du skal bruge, er en bærbar og en stabil internetforbindelse. Og så selvfølgelig nogle kunder, der er glade for dig 😄

Derfor er jeg motiveret

Indtil nu, har jeg kunnet sætte relativt simple hjemmesider op. Nu vil jeg lære at bygge komplekse webapplikationer. Både for at blive ved med at blive udfordret – men også for at forblive konkurrencedygtig. Webteknologi udvikler sig i en enorm hastighed og jeg vil følge med. Jeg vil dykke ned i både Front-End og Back-End udvikling. Lære om databaser og hvordan jeg får det hele til at spille sammen. Hvis det er ren volapyk for dig, så bare rolig; vi tager det et skridt ad gangen.

Næste blogindlæg

Det første blogindlæg introducerede dig til bloggens formål. I andet indlæg definerede vi, hvad programmering er og hvordan det kan hjælpe dig. I dette dobbelt-indlæg fik du forhåbentligt lyst til at lære at programmere.

I næste indlæg tager vi derfor hul på, hvordan du lærer at programmere. Jeg følger et pensum, der fører mig fra nybegynder til erfaren udvikler – og det vil jeg dele med dig. Næste indlæg kommer på næste mandag (d. 14. august), da dette indlæg tæller for to indlæg. Jo, det gør det. Det er +1.400 ord langt! Og jeg laver husreglerne. Ses! 😄